Výhodou těchto placiček je nespočet různých variant a také to, že se květákové placičky dají použít jako skvělá příloha, k salátu, nebo jen tak samotné.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience receptu

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hrubé mouky (celozrnné)
  • 1 hrst strouhanky (z celozrnného pečiva)
  • cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • česnek
  • majoránka
  • uzenina

Jak na to

Opláchnutý květák rozdělíme na menší části a povaříme pod poklicí v osolené vodě do změknutí (cca 15 minut).

Než se uvaří, nakrájíme si cibuli na kostičky a na troše oleje ji osmahneme dozlatova.

Uvařený květák si dáme do mísy a buď šťouchadlem, nebo vidličkou ho rozmačkáme, ale ne úplně na kaši – spíš ho “rozdrobit”, pošťouchat.

Ke květáku přidáme osmahnutou cibulku, rozmíchané vejce a okořeníme (množství rozmačkaného česneku, dalšího koření a případně uzeniny je jen a jen na vás). Zaprášíme moukou a vše promícháme, až se vytvoří těsto.

Placičky libovolné velikosti zlehka obalíme ve strouhance a děláme s troškou oleje na rozpálené pánvi z obou stran. Pokud máte rozpálenou troubu, můžete je upéct v troubě (cca 180 °C / 20 minut – dorůžova) na plechu vyloženém pečícím papírem zlehka potřeným olejem.

Květákové placičky lze vhodně využít také jako přílohu, dát si je se salátem, nebo samotné stejně jako bramboráky.

Květákové placičky
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *