Kynuté borůvkové knedlíky

Máte mražené nebo dokonce čerstvé borůvky a sladké pokrmy máte rádi? Není co řešit – připravte si kynuté borůvkové knedlíky zasypané cukrem, přelité máslem.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 220 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Náplň

  • 300 g borůvek
  • (cukr krupice)

Dokončení

  • tvaroh
  • cukr moučka
  • máslo

Jak na to

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí si rozdrobíme, zasypeme cukrem krupice a přidáme cca 3 – 4 lžíce vlažného mléka. Na teplejším místě necháme vykynout.

Do mísy dáme prosátou mouku, vejce, špetku soli, zbývající mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme si polotuhé těsto, zakryjeme například utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Mělo by být hezky kypré.

Hotové kynuté těsto si rozdělíme na stejné dílky, případně rovnou od oka uždibujeme a balíme do těsta borůvky. Je možné k nim přidávat i cukr, ale mně se zdá lepší nesladit tolik a raději si pocukrovat hotové knedlíky až na talíři.

Knedlíky vaříme v hrnci s osolenou vařící vodou cca 10 minut. Při vytahování a položení na talíř je nahoře propíchneme vidličkou, aby vypustily páru a pak se nezcvrkly.

Kynuté borůvkové knedlíky podáváme podle chuti s tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.