Kynuté lívance

Připravte si doma vynikající kynuté lívance za tepla obalené ve vanilkovo-skořicovém cukru, nebo potřené džemem podle své chuti. Vyzkoušejte tento recept.


Potřebný čas: 30 minut + cca 40 minut kynutí
Počet porcí: 4


Ingredience na kynuté lívance

  • 500 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g másla

Jak na to

Do poloviny vlažného mléka (250 ml) rozdrobíme droždí a přimícháme lžičku cukru s hrubou moukou. Necháme vzejít kvásek.

Druhou polovinu mléka smícháme s vejcem, zbytkem cukru, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Následně přidáme prosetou hladkou mouku, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Těsto lehce promícháme, aby se vše propojilo, zaprášíme povrch trochou mouky a necháme kynout zakryté cca 30 minut.

Pánev si lehce potřeme olejem, rozehřejeme a smažíme cca 1 cm silné lívance o průměru cca 10 cm z obou stran dozlatova.

Ještě teplé lívance můžeme obalovat ve vanilkovém cukru smíchaném se skořicovým, nebo potřít ovocným džemem podle chuti.