Maková bábovka

Vyzkoušejte kromě klasické mramorované bábovky například také tuto. Maková bábovka je lahodná právě díky máku a skvělá na svačinu v kombinaci s mlékem.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: -


Ingredience na makovou bábovku

  • 250 ml oleje
  • 180 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 6 vajec
  • 150 g mletého máku
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 180 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 220 ml polotučného mléka

Jak na to

V míse utřeme olej s krupicovým a vanilkovým cukrem. Pak přidáme žloutky a ušleháme do pěny. Přidáme mletý mák, vlašské ořechy, citronovou kůru a prosetou hladkou mouku s práškem do pečiva. Promícháme a postupně přiléváme mléko.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 45 minut.

Je-li bábovka upečená, zjistíme zapíchnutí špejle do bábovky. Pokud špejle nelepí, je maková bábovka hotová. Bábovku vytáhneme z trouby, necháme chvíli vychladnout a vyklopíme na servírovací talíř. Pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.