Meruňková bublanina

Velká škoda, že je meruňková bublanina sezónní záležitostí, jako mnoho dalších skvělých dobrot. Pokud právě nemáte meruňky, můžete použít i jiné ovoce.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: -


Ingredience na meruňkovou bublaninu

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 50 ml vody
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • cca 10 – 15 meruněk

Jak na to

Vejce důkladně ušleháme dohromady s cukrem do husté světlejší pěny. Pak přidáme horkou vodu (cca 4 – 5 lžic) a ještě chvíli ušleháme. Nakonec přimícháme hladkou mouku s teplým rozpuštěným máslem a umícháme těsto na bublaninu.

Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, nalijeme do něj rovnoměrně těsto. Meruňky nakrájíme a vypeckujeme tak, abychom je měli připravené na poloviny. Meruňky naskládáme rovnoměrně na těsto tak, aby jeden ukrojený čtverec obsahoval jednu půlku. Takže třeba nám to vyjde na 3 x 6 půlek meruněk. Záleží na velikosti plechu i meruněk.

Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 25 minut, dokud bublanina nezačne chytat zlatavou barvu. Vyzkoušíme špejlí, a pokud se těsto nelepí, je hotová.

Meruňkovou bublaninu můžeme posypat moučkovým cukrem a krájíme ji na stejně velké kousky tak, aby každý měl svou meruňku.