Mrkvové rohlíčky

Mrkvové rohlíčky
Mrkvové rohlíčky

Výborné mrkvové rohlíčky s ořechovou a švestkovou náplní, kterým neodolá žádný mlsoun. Drobnou změnou v postupu můžete udělat také mrkvové šátečky.


Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 32 kusů


Ingredience receptu

Těsto

  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g Hery pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1 polévková lžíce medu
  • 0,5 čajové lžičky skořice

Švestková náplň

  • 150 g sušených švestek
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1 čajová lžička javorového sirupu

Jak na to

Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme fólii a dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Těsto vytáhneme po hodině z ledničky a připravíme se náplně.

Ořechovou náplň si připravíme tak, že svaříme ořechy s medem a skořici v mléce. Na švestkovou náplň si připravíme sušené švestky, které nakrájíme na proužky a ty pak svaříme s javorovým sirupem v mléce. Obě náplně necháme vychladnout.

Těsto rozdělíme na 4 části, každou z nich vyválíme na placku do kulatá a tu pak rozkrojíme na 8 trojúhelníků. Na jednotlivé trojúhelníky dáme lžičku náplně a stočíme do rohlíčku. Okraje stočíme a přitiskneme, aby náplň nevytekla. Dáme na plech a pečeme asi 15 minut při 180 °C.

Ještě teplé rohlíčky můžeme obalit jako vanilkové rohlíčky nebo je pocukrovat až po vychladnutí. Stejně tak můžeme místo rohlíčků udělat mrkvové šátečky.


  • Michaela

    Když jsem o tomto cukroví slyšela poprvé, tak jsem mu moc šancí nedávala. Dnes patří mezi mé nejoblíbenější a doma ho pečeme pravidelně každé Vánoce.