Mrkvový koláč s mascarpone

Vyzkoušejte tento skvělý recept na chutný mrkvový koláč s mascarpone, který si určitě také oblíbíte, a bude mezi koláči jeden z těch, ke kterým se vracíte.


Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: -


Ingredience na mrkvový koláč

Mrkvový korpus

  • 1/2 hrnku rozinek
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1,5 hrnku strouhané mrkve

Krém z mascarpone

  • 125 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 40 g cukru moučka
  • 250 g mascarpone (domácí)

Jak na to

Rozinky si namočíme do vařící vody a zatím si vyšleháme vejce s cukrem. Přišleháme olej. Prosetou hladkou mouku smícháme se špetkou soli, skořicí, jedlou sodou, práškem do pečiva a tuto sypkou směs smícháme s vaječnou. Rozinky scedíme a přidáme, včetně nastrouhané mrkve.

Umícháme těsto a nalijeme rovnoměrně do vymazané a vysypané koláčové formy. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C po dobu cca 40 minut.

Jak upečený mrkvový základ vychladne, připravíme si vrchní krém. Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha a zlehka přimícháme mascarpone. Tuto směs rovnoměrně naneseme na vychladlý korpus. Mrkvový koláč s mascarpone je hotový. Dáme na chvíli vychladit a můžeme podávat.