Nakládané zelí s křenem

Připravte se na zimu a vyzbrojte se vitamíny, které v sobě má zelí a křen. Toto vynikající nakládané zelí s křenem se hodí třeba k hlavním jídlům s masem.


Potřebný čas: 30 minut + 14 dnů nakládání
Počet porcí: 6 zavařovacích sklenic o objemu 0,7 litru


Ingredience na nakládané zelí s křenem

  • 2 kg hlávkového zelí
  • 2 cibule
  • 1 hrnek strouhaného křenu
  • 1 hrnek octa
  • 1 hrnek šťávy z citronu
  • 1 hrnek oleje
  • 1 balíček Deka
  • 200 – 300 g cukru krystal

Jak na to

Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme dle libosti, křen nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními ingrediencemi. Deko nevaříme, ale pouze přisypeme (Deko můžeme nahradit 65 g soli, 7 kuličkami celého pepře, 7 kuličkami nového koření a 2 bobkovými listy). Vše promícháme a napěchujeme do připravených čistých sklenic, které uzavřeme. Zelí s křenem necháme alespoň 14 dnů rozležet. Pokud budeme nakládané zelí s křenem uchovávat déle a chceme mít jistotu, že bude dobré, můžeme zavařit při 80 °C po dobu 20 minut.