Ořechový koláč

Kdo by si nedal poctivý ořechový koláč, který chutná i těm, kdo ořechy moc nemusí? Vyzkoušejte tento skvělý recept a překvapte návštěvu chutným koláčem.


Potřebný čas:70 minut
Počet porcí: -


Ingredience na ořechový koláč

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2/3 másla (170 g)
  • 1 vejce

Ořechová náplň

  • 4 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml medu nebo javorového sirupu
  • 50 g másla
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 400 g na drobno nasekaných vlašských ořechů

Jak na to

Těsto na koláč připravíme tak, že smícháme všechny sypké ingredience (mouka, cukr, prášek do pečiva, citronová kůra), přidáme máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 – 45 minut do chladničky.

Připravíme si ořechovou náplň. Smícháme dohromady vejce, cukry, med nebo javorový sirup, rozpuštěné máslo, rum a pečlivě promícháme. Nakonec přidáme na drobno nasekané vlašské ořechy. Vše promícháme.

Z odleženého těsta si vyválíme tenký plát a vyplníme jím koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně naneseme připravenou ořechovou náplň a dáme péct do spodní části předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 50 minut.