Pečená vepřová kýta

Pečená vepřová kýta, kterou si nejprve naložíme do marinády nejlépe přes noc, nemá chybu. Připravte si ji třeba na nedělní oběd – vážně stojí za to.


Potřebný čas: 1 hodina 45 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na vepřovou kýtu

  • 1 kg vepřové kýty
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrstka rozmarýnu
  • sůl
  • hrubě mletý pepř

Jak na to

Vepřovou kýtu opláchneme a osušíme. Osolíme a opepříme čerstvě nahrubo mletým pepřem.

Připravíme si marinádu tak, že do misky dáme hořčici, olej, nahrubo nasekaný česnek, rozmarýn a vše důkladně promícháme například vidličkou. Hotovou marinádou potřeme kýtu ze všech stran a dáme do pekáče, který přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladu odpočívat, nejlépe přes noc. Pokud marináda zbyla, necháme si ji na potírání při pečení.

Připravené maso podlijeme 1/2 hrnku vody a zakryté dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu cca 90 minut. V průběhu pečení podle potřeby podlijeme trochou vody a potřeme zbylou marinádou. Po hodině pečení odkryjeme, aby se upekla kůrka.

Hotovou pečenou vepřovou kýtu krájíme na silnější plátky a podáváme například s vařenými bramborami a zeleninou.