Pečené kuře na medu

Jeden ze způsobů, jak si poradit s celým kuřetem. Udělejte si podle tohoto receptu výborné pečené kuře na medu. Stačí si s ním jen trochu pohrát. Je skvělé!


Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 celé kuře
  • 250 g másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 lžíce medu
  • kůra z 1 citronu

Jak na to

Kuře dostatečně opláchneme a okapeme.

Křídla kuřete můžeme založit dolů – tenčí část křídla zahneme pod silnější (Kouknout můžete na video Zdeňka Pohlreicha). Dále vytvoříme kapsu pro vložení másla mezi kůží na prsou a masem a vyplníme plátky másla. Kuřecí prsíčka nebudou po upečení suchá. To stejné uplatníme na stehna.

Ze všech stran dostatečně nasolíme (nezapomeneme i na vnitřek kuřete) a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Takto připravené kuře vložíme zády otočené do pekáče vyloženého pečícím papírem (kůžička se nepřichytí, ale není podmínkou) a za průběžného podlévání pečeme cca 35 – 40 minut na 170 °C.

Po této době kuře otočíme. Z medu a citronu si připravíme jednoduchou marinádu. Z citronu okrájíme žlutou část kůry, nakrájíme ji na malé kostičky a smícháme s medem.

Zhruba po 50 minutách pečení přelijeme kuře výpekem a připravenou medovou marinádou s citronem. Zvýšíme teplotu na 200 °C a ještě dopečeme cca 10 minut.

Pečené kuře na medu naporcujeme, dáme porce na talíř a přelijeme šťávou z pekáče. Podáváme například s vařenými bramborami.