Pracny – medvědí tlapky

Mezi tradiční a velice oblíbené vánoční cukroví patří nepochybně pracny – medvědí tlapky. Zkuste tento staročeský recept bez vejce, který se vám podaří.


Potřebný čas:50 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g kakaa (lépe holandské)
  • 260 g másla (přesně!)
  • 1 malá špetka skořice
  • 1 malá špetka mletého hřebíčku

Jak na to

V míse si promícháme všechny sypké ingredience a přidáme změklé máslo pokrájené na menší kusy.

Rukama vypracujeme těsto a jak se vše spojí, uhněteme důkladně na vále a zabalené do fólie dáme odpočinout alespoň na hodinu do chladu.

Z odleženého těsta si můžeme udělat válečky a uždibujeme odpovídající kousky těsta, které vmačkáváme rovnoměrně palci do připravených nevymazaných formiček na pracny. Formičku nevyplňujeme celou těstem, ale umačkáme do ní rovnoměrnou tenkou vrstvu částečně zlehka přesahující na okraj formičky, kde tento malinký přesah umáčkeneme do ztracena.

Takto připravené pracny neboli medvědí tlapky naskládáme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 20 minut a následně ihned vyklápíme z formiček a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou, nebo smíchaný s vanilkovým cukrem.