Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší
Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší

Tento recept známý i jako Shepherd’s Pie opravdu potěšil nejen mě. Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší je vynikající jídlo, které musíte zkusit.


Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

Směs z mletého masa

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 menší rajčatový protlak (asi 70 g)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 5 snítek čerstvého tymiánu nebo sušený
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Bramborová kaše

  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g másla
  • sůl

Jak na to

Brambory oloupeme, omyjeme a dáme vařit do osolené vody cca na 20 minut, dokud nezměknou.

Mezitím si do rozpálené pánve se 2 lžícemi olivového oleje osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev. Po několika minutách k mrkvi přidáme nejemnou nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Vše důkladně orestujeme. Poté přidáme maso a restujeme dál. Mleté maso sem tam promícháme, aby se netvořily hrudky.

Přidáme rajčatový protlak a promícháme. Osolíme, přidáme bobkový list, čerstvě mletý pepř a tymián. Vše podlijeme asi polovinou vývaru a vaříme do měkka (cca 35 minut). Podle potřeby podléváme vývarem.

K hotové masové směsi přidáme kukuřici a hrášek. Promícháme a dáme stranou.

Bramborovou kaši nachystáme tak, že k uvařeným a rozmačkaným bramborám přidáme máslo nakrájené na plátky, smetanu, osolíme a mixérem rozmixujeme dohladka. Kaše by neměla být příliš řídká ani moc hustá.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zapékací mísy dáme masovou směs. Cukrářský sáček naplníme bramborovou kaši a pokryjeme masovou směs vrstvou bramborové kaše. Naplněnou zapékací mísu dáme do předehřáté trouby a pečeme (pod grilem) asi 25 minut.

Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *