Rajčatové pesto z čerstvých rajčat

Máte doma čerstvá a zralá rajčata, nebo se vám jich urodilo mnoho? Udělejte si rajčatové pesto z čerstvých rajčat. Můžeme udělat nahrubo nebo rozmixovat.


Potřebný čas: 15 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 4 – 5 lžic piniových oříšků
  • 500 g zralých rajčat
  • 1 větší svazek čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Na rozehřáté pánvi lehce opražíme piniové oříšky, necháme trochu vychladnout a v mixéru rozemeleme na prášek. Vysypeme do připravené mísy.

Rajčata zbavíme slupek tím, že je na 2 minuty ponoříme do horké vody. Pak jde slupka lehce odstranit. Jakmile se zbavíme slupek, rajčata nasekáme na co nejmenší kousíčky, nebo je rozmixujeme v robotu a přidáme je k piniovým oříškům.

V hmoždíři nebo v kuchyňském robotu jemně rozemeleme bazalku s česnekem a přidáme je do misky s rajčaty. Přisypeme strouhaný parmezán.

Vše polijeme trochou olivového oleje (podle potřeby), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec důkladně promícháme.