Rizoto s vepřovým masem

Jednoduché rizoto s vepřovým masem přijde vhod na oběd i večeři. Podávané ideálně s kyselou okurkou a podle chuti posypané nastrouhaným tvrdým sýrem.


Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřové rizoto

  • 400 g vepřového masa (např. kotlety)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1,6 l masového vývaru (cca 600 ml na vepřové maso, 1 l na rýži)
  • 50 g másla
  • 350 g rýže (Arborio)
  • 1 plechovka hrášku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

Jak na to

Rozehřejeme si pánev a na lžíci olivového oleje necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousíčky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a necháme vařit tak dlouho, aby bylo maso téměř měkké.

Ve woku necháme rozpustit máslo, přisypeme nepropláchnutou rýži a za stálého míchání ji osmahneme tak dlouho, dokud se všechna zrníčka rýže obalí máslem. Přisypeme propláchnutý hrášek, vepřové maso i se šťávou, promícháme a vše zalijeme vývarem tak, aby bylo vše pod hladinou. Podle chuti osolíme a opepříme. Přiklopíme poklicí a necháme pozvolna podusit. Pokud je potřeba, podlijeme ještě vývarem. Dusíme do té doby než je rýže na skus (al dente) a šťáva se zcela absorbuje.

Hotové rizoto s vepřovým masem nandáme na talíře, posypeme parmezánem a můžeme podávat například s kyselou okurkou.