Rybízová marmeláda

Poctivá domácí rybízová marmeláda z červeného nebo černého rybízu je vynikající třeba na snídani s čerstvým pečivem. Hodí se ale také do rolád, dortů atd.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 1 kg červeného nebo černého rybízu (hmotnost po prolisování rybízu)
  • 600 – 800 g cukru krupice

Jak na to

Nejprve si červený rybíz (případně černý, nebo mix) očistíme, opláchneme a prolisujeme. Vylisovanou rybízovou šťávu dáme do většího hrnce.

Za stálého míchání odpaříme cca 1/3 ovocné šťávy při jejím varu a přidáme 150 – 200 g cukru (1/4 celkového množství). Dál vaříme zhruba 5 – 7 minut a pak přisypáváme pozvolna další cukr tak, aby hrnec stále vařil.

Po rozpuštění veškerého cukru krátce povaříme – cca 5 minut. Doba varu by neměla překročit 10 minut od prvního přidání cukru.

Horkou rybízovou marmeládu naléváme do připravených čistých a suchých sklenic. Uzavřeme je víčky a následně cca na 5 minut otočíme dnem vzhůru.

Tímto způsobem se připravují marmelády z ovoce, které obsahuje hodně pektinu (např. rybíz, angrešt, ryngle). Velkou výhodou takové domácí marmelády je to, že neobsahuje žádné konzervanty a je vhodná také pro děti.