Rybízový koláč

Pokud máte na své zahrádce dostatek červeného rybízu, tím lépe. Upečte si tento lahodný rybízový koláč, který prostě k létu patří už od dětství.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 8 – 10 kousků


Ingredience na rybízový koláč

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • 300 g červeného rybízu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • kousek másla na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání formy

Jak na to

V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, špetku soli a oba cukry. Promícháme. V jiné míse rozšleháme vejce s máslem pokojové teploty a mlékem. Pak tuto směs nalijeme k sypkým ingrediencím a metličkou vše promícháme.

Formu na koláč vymažeme kouskem másla a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do koláčové formy. Červený rybíz promícháme se lžící mouky (aby se rybíz příliš nepropadl do těsta) a posypeme rovnoměrně povrch těsta. Nakonec vše zasypeme lžící cukru.

Rybízový koláč pečeme 35 – 40 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.