Rýžový nákyp

Velice oblíbený sladký pokrm nejen mezi dospělými, ale také mezi dětmi. Udělejte vynikající rýžový nákyp s čerstvým sezónním ovocem, případně kompotovaným.


Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 700 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový lusk (semínka) nebo 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 500 g nízkotučného tvarohu (nemusí být)
  • čerstvé nebo kompotované ovoce podle chuti

Jak na to

Kulatozrnnou rýži uvaříme v mléce oslazeném trochou cukru a se špetkou soli do poloměkka – stačí cca 20 minut.

Do uvařené rýže přidáme cukr, máslo a vyškrábnutá semínka z podélně rozříznutého vanilkového lusku (případně vanilkový cukr). Prázdný lusk můžeme zpracovat na domácí vanilkový cukr. Prostě ho zavřeme do sklenice s cukrem.

Rýži zamícháme a až trochu zchladne, přidáme vejce a promícháme.

Nakonec přimícháme tvaroh, ale není to podmínka a jde to i bez něj. Dostatečně, ale s citem promícháme.

Jednu polovinu takto připravené rýžové směsi dáme do máslem vymazané a vysypané (moukou, strouhankou, nebo kokosem) zapékací mísy. Vrstvu posypeme ovocem podle své chuti a možností. Vrstvu ovoce překryjeme vrstvou druhé poloviny rýžové směsi a uhladíme.

Povrch posypeme rovnoměrně a zlehka cukrem a přidáme pár tenkých plátků másla. Rýžový nákyp dáme zapékat do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 35 – 45 minut.