Rýžový nákyp se švestkami

Klasický rýžový pokrm. Navíc nákyp můžete udělat opravdu s jakýmkoliv ovocem. Zkuste třeba rýžový nákyp se švestkami, meruňkami, jablky, nebo hruškami.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na rýžový nákyp

  • 350 g kulatozrnné rýže (Arborio)
  • 0,8 – 1 l mléka
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr – nepovinné)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 špetka soli
  • Čerstvé nebo kompotované ovoce: švestky, meruňky, jablka, hrušky aj.

Jak na to

Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (trvá to 15 – 20 minut).

Odstavíme, přidáme máslo, semínka z jednoho vanilkového lusku, pokud chceme a máme, případně vanilkový cukr, promícháme a podle chuti dosladíme. Necháme vychladnout. Do studené (nebo jen trochu teplé) kaše vmícháme žloutky a vyšlehaný tuhý sníh z bílků a špetky soli.

Polovinu rýže dáme rovnoměrně do zapékací mísy nebo pekáče vymazaného máslem, naskládáme půlky opláchnutých a vypeckovaných švestek nebo jiného ovoce a zakryjeme druhou polovinou rýže. Povrch ještě můžeme posypat moučkovým cukrem a přidat kousky másla – vytvoří se taková kůrčička.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 35 – 40 minut.