Nebojíte se kalorií a rádi mlsáte kvalitně? Máte-li škvarky, neváhejte a upečte si tyto vynikající škvarkové placky. Ihned zapomenete na mlsání z obchodu.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí:


Ingredience na škvarkové placky

  • 120 g škvarků
  • 125 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 špetka cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g sádla
  • 1 vejce
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce bílého vína

Dokončení

  • 1 vejce
  • hrubá sůl na posypání
  • drcený kmín

Jak na to

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme vzejít.

Do mísy si dáme prosátou polohrubou mouku, sádlo, opepříme, osolíme, přidáme kvásek, vejce, nadrobno sekané škvarky a víno. Smícháme vše dohromady, aby vzniklo těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout cca 30 minut.

Vykynuté těsto rozválíme na plát o tloušťce cca 1 cm a vykrajujeme kolečka, nebo obdélníky (předtím můžeme udělat na celé placce zdobení nožem, nebo na jednotlivých vykrojených tvarech). Skládáme na nevymazaný plech, případně vyložený pečícím papírem.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem, podle dle libosti posolíme, pokmínujeme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Škvarkové placky
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *