Smažený hermelín

Smažený hermelín nebo nedej Bože klasický smažák! Najednou mediální propadáky gastronomie, že? Ale my si v klidu a upřímně dáme tuto smaženou klasiku, že?


Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 2


Ingredience na smažený hermelín

  • 2 hermelíny
  • 2 stroužky česneku nebo 4 plátky šunky (pokud budeme plnit)
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • strouhanka
  • olej na smažení

Jak na to

Pokud se rozhodneme hermelíny uvnitř naplnit šunkou, případně vylepšit česnekem, rozřízneme je na 2 půlky, tedy tenčí kolečka. Pak mezi obě poloviny dáme po dvou kolečkách šunky, případně obě poloviny potřeme na straně bez plísně rozmačkaným stroužkem česneku a přiklopíme.

V hlubokém talíři lehce vidličkou rozšleháme vejce, osolíme a opepříme, prošleháme. Z mléka a mouky si připravíme řídké těstíčko. Hermelíny obalíme nejprve v těstíčku, které se hezky udrží, a pak je obalíme ve strouhance. Tento postup ještě jednou zopakujeme.

V menší vyšší pánvi si rozehřejeme dostatečně množství oleje a smažíme hermelíny z každé strany cca 3 minuty dozlatova. Smažený hermelín podáváme například s vařenými bramborami.