Zeleninový salát původem z okolí Sofie a Dupnice od obyvatel nazývaných Šopové. Šopský salát se připravuje s pečenou paprikou a podává s balkánským sýrem.


Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 2 pečené papriky (červené)
  • 2 čerstvé papriky (zelená, žlutá)
  • 1 cibule
  • 1 hrstka petrželové natě
  • 4 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • olivový olej
  • ocet
  • sůl
  • bulharské koření (čubrica – směs ze suché saturejky, pálivých papriček, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice)
  • 100 g balkánského sýra (feta)

Jak na to

Pečené (jak na ně) vyčištěné paprikové lusky zbavené slupky (případně jen čerstvé v kombinaci červená, zelená, žlutá kvůli barvám), cibuli, petržel a syrové paprikové lusky nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy.

Očištěná opláchnutá rajčata a oloupanou salátovou okurku nakrájíme, přidáme do mísy a vše promícháme.

Před podáváním zakapeme šopský salát olivovým olejem, kapkou octa, osolíme, posypeme bulharským kořením a nakonec nastrouháme nebo rukama rozdrobíme balkánský sýr.

Šopský salát
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *