Špagety carbonara

Špagety carbonara
Špagety carbonara

Snadné, rychlé, chutné a syté špagety carbonara zná snad každý. Zvládnete je za chvíli k obědu či na večeři.


Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 2


Ingredience receptu

  • 120 g slaniny nebo pancetty v celku (asi 1 cm silný plátek)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 30 ml bílého suchého vína
  • 3 velké čerstvé vejce (žloutky)
  • 60 g nastrouhaného sýru parmezánu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • 250 – 300 g těstovin (špagety)

Jak na to

Plátek slaniny nebo pancettu nakrájíme na proužky. Do mírně prohřáté pánve přilijeme olivový olej, necháme trochu prohřát a přidáme česnek, který jsme předtím rozdrtili plochou stranou nože. Na mírném ohni restujeme česnek dozlatova, pak jej vytáhneme a vyhodíme.

Do pánve přidáme proužky slaniny nebo pancetty a osmahneme asi 5 minut. Přilijeme bílé víno a necháme provařit 2 – 3 minuty.

Mezitím si dáme vařit těstoviny, nejlépe špagety, do většího kastrolu. Těstoviny by měly být al dente (nejsou tvrdé, ale ne do měkka – na skus). Do vody, ve kterém vaříme těstoviny nepřidáváme olivový olej, jen sůl. Na každý litr vody přidáme 1 lžíci soli.

Do menší misky lehce rozšleháme žloutky, přidáme sýr a čerstvě mletý pepř. Důkladně vše promícháme a dáme do servírovací mísy, ve které budeme těstoviny podávat. Na tuto směs přidáme uvařené a scezené těstoviny a rychle je promícháme s omáčkou, aby se obalily všechny těstoviny.

Na závěr přidáme horké proužky slaniny, opět promícháme a ihned podáváme.

Zajímat by vás mohla také omáčka bolognese na Boloňské špagety nebo lasagne.