Jedná se o klasiku a španělský ptáček je prostě závitek hovězího masa plněný slaninou, vejcem, uzeninou a okurkou. Ten mix chutí má prostě své kouzlo.


Potřebný čas: 75 minut až 2,5 hodiny
Počet porcí: 4


Ingredience na španělské ptáčky

Na maso

  • 8 plátků zadního hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce tuku

Na plnění ptáčků

  • 8 lžic plnotučná hořčice
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 2 špekáčky nebo jiná uzenina
  • 4 kyselé okurky

Omáčka

  • 1,25 l hovězího vývaru
  • 1 vejce
  • 4 kyselé okurky
  • 2 – 3 lžíce nálevu z kyselých okurek
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Maso odblaníme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Jednotlivé plátky hovězího masa dobře naklepeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Uvaříme všechna 3 vejce na tvrdo, které pak zchladíme, oloupeme a 2 vejce rozkrojíme na čtvrtky (to jedno bude do omáčky). Kyselé okurky rozkrojíme podélně na půlky a špekáčky, případně jinou uzeninu, rozkrojíme na čtvrtky (potřebujeme 8 kousků).

Dáme si vařit hovězí vývar, kterým později maso zalijeme.

Jednotlivé plátky masa potřeme hořčicí (1 lžíce na každý plátek) a na ni položíme plátek dobré anglické slaniny. Doprostřed položíme 1/4 vejce, 1/4 špekáčku, kyselou okurku a plátky masa zavineme. Zavinuté maso zavážeme dostatečně kuchyňskou nití tak, aby se španělští ptáčci nerozjeli a náplň nevypadla.

Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou na troše tuku v hlubší pánvi osmahneme dozlatova. Pak dáme na pánev španělské ptáčky a ze všech stran je krátce opečeme.

Opečené ptáčky zalijeme vřelým hovězím vývarem, zamícháme a pod poklicí za občasného zamíchání necháme 90 – 120 minut dusit, případně cca 45 minut, pokud je budeme dělat v tlakovém hrnci.

Poslední vejce a kyselé okurky nakrájíme na kostičky. Měkké ptáčky vyndáme a dáme zakryté stranou. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme. Ve vodě si rozmícháme mouku, sůl i pepř a tuto směs přimícháme do omáčky. Nakonec přidáme nálev z okurek a omáčku 20 minut provaříme za občasného promíchání. Do dochucené omáčky ještě na chvíli dáme ptáčky zbavené niti a prohřejeme.

Hotové španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky, rýží, nebo bramborami.

Španělský ptáček
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *