Kdo má rád špenát, určitě ji už ochutnal a rád si tuto polévku dopřeje. Špenátová polévka je také moc dobrá s krutony, které si můžete udělat sami doma.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na špenátovou polévku

Polévka

  • 600 g mraženého špenátu v celku
  • 30 g másla
  • 3 šalotky / 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (18 %)
  • 100 g Lučiny
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Dokončení

  • krutony (nemusí být česnekové)
  • strouhaný parmezán

Jak na to

Mražený špenát dáme do hlubší pánve s několika lžícemi vody a dusíme na mírném ohni, než se špenát zcela rozpustí. Podle chutí osolíme. Špenát dáme na cedník a necháme okapat.

Zatím si na rozehřáté pánvi na másle několik minut osmahneme nasekanou šalotku, případně jarní cibulku, nebo cibuli a přidáme nasekaný česnek. Po několika minutách přidáme okapaný nasekaný špenát, promícháme a chvíli prohříváme. Přilijeme vývar, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme lučinu a necháme rozpustit. Dochutíme špetkou muškátového oříšku, pepřem, popřípadě ještě dosolíme.

Špenátovou polévku podáváme například s krutony a posypanou strouhaným parmezánem.

Špenátová polévka
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *