Sýrová roláda

Výborná sýrová roláda se skvěle hodí například na oslavy a slavnostní chvíle. Na stole se rozhodně neztratí – spíš jen rychle zmizí. Zkuste tento recept.


Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: -


Ingredience na sýrovou roládu

  • 400 g tvrdého sýru v celku (Gouda, Eidam)
  • 150 g plátků kvalitní šunky
  • 400 g pomazánkového másla
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • 1 červená paprika
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Tvrdý sýr dáme do neporušeného mikrotenového sáčku, pevně uzavřeme a dáme do kastrolku s horkou vodou přibližně na 30 – 40 minut, dokud zcela nezměkne. V průběhu měknutí můžeme kastrolek ponechat na plotýnce a vodu průběžně ohřívat.

Mezitím si nachystáme pomazánku. V míse smícháme pomazánkové máslo, přidáme vejce uvařená na tvrdo a na drobno nakrájená, nasekané stroužky česneku, hořčici, pažitku a na menší kostičky nakrájenou červenou papriku. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme.

Jakmile je sýr zcela měkký, přesuneme na vál a rozvalíme na větší obdélníkovou placku. Pokud se sýr bude lepit na váleček, můžeme sýr překrýt fólií nebo váleček jemně potřít olejem. Na takto rozválený plát sýra rozetřeme polovinu pomazánky, poklademe plátky šunky a rozetřeme druhou polovinou pomazánky. Opatrně zavineme do rolády, zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit do ledničky.

Po vychladnutí nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a můžeme podávat s listy zeleného salátu a čerstvým pečivem.