Těstoviny se sýrovou omáčkou

Rychlá a dobrá těstovinová večere či oběd? Tento požadavek hravě splní těstoviny se sýrovou omáčkou. Jaké tvrdé sýry v omáčce smícháte, záleží jen na vás.


Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na těstoviny se sýrovou omáčkou

  • 1 balení těstovin (cca 400 g)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 300 g tvrdého sýra (eidam, čedar, gouda, niva – smícháme podle sebe)
  • 2 lžičky šťávy z citronu
  • sůl

Jak na to

V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání upražíme světlou jíšku (cca 1 – 2 minuty, nesmí se připálit). Zalijeme studeným mlékem, rozmícháme do hladka a za častého míchání vaříme na nižším stupni po dobu cca 10 minut. Výsledkem by měla být tekutější omáčka. Případně zředíme trochou mléka.

Když máme správnou konzistenci, vypneme sporák, přidáme šťávu z půlky citronu a na hrubo nastrouhaný sýr. Promícháme a necháme chvíli stát zakryté pokličkou, aby se sýr pomalu roztavil. Část strouhaného sýru můžeme vmíchat až před podáváním, aby tam byly jeho kousky. Dochutíme případně solí.

Těstoviny uvaříme al dente (na skus) podle návodu na obalu. Těstoviny se sýrovou omáčkou promícháme ihned po scezení a můžeme podávat.