Třešňová marmeláda

Máte slabost pro marmeládu s čerstvým pečivem, chutnají vám třešně a preferujete domácí zásoby? Pak vám ve spíži nesmí chybět tato třešňová marmeláda.


Potřebný čas: 50 minut + vypeckování třešní
Počet porcí: -


Ingredience na třešňovou marmeládu

  • 750 g vypeckovaných třešní (cca 1 kg nevypeckovaných)
  • šťáva z 2 citronů
  • 400 g cukru krupice
  • 3/4 sáčku Gelfix Extra (Dr. Oetker)
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Jak na to

Opláchnuté třešně vypeckujeme, dáme je do kastrolu a zalijeme cca 100 ml vody. Vaříme je cca 20 minut, dokud nejsou úplně měkké.

Přidáme citronovou šťávu a třešně rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme buď úplně dohladka, nebo si například čtvrtinu rozvařených dát stranou, zbytek rozmixovat dohladka a odloženou čtvrtinu třešní k nim zase přidat.

Podle návodu na sáčku smícháme Gelfix s 2 lžícemi cukru, přidáme ke třešním a chvíli povaříme (1 – 2 minuty). Pak přidáme zbytek cukru a s občasným zamícháním vaříme ještě 10 minut.

Marmeláda by měla být hotová ve chvíli, kdy pokud kápneme lžičkou marmelády na talířek, měla by ztuhnout. Pokud ne, přidáme ještě šťávu z citronu, nebo kyselinu citronovou, krátce povaříme a zkusíme znova.

Hotovou marmeládu ihned naléváme do čistých sklenic, pečlivě uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.