Trhanec s jablky

Vynikající recept na trhanec s jablky. Pokud jste tuto tradiční sladkou dobrotu ještě neochutnali, napravte to! Kromě jablek můžeme použít i jiné ovoce.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na trhanec s jablky

  • 4 vejce
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g rozinek
  • 1 plátek másla (50 g)
  • 3 lžíce cukru (krystal, krupice)
  • 2 menší jablka
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Jak na to

V míse utřeme oddělené žloutky s vanilkovým cukrem a solí. Přidáme vlažné mléko, mouku, vše ušleháme a necháme chvíli odpočinout.

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do žloutkové směsi.

Na pánvi rozehřejeme kousek másla a nalijeme těsto. To posypeme rovnoměrně rozinkami a pod pokličkou pomalu upečeme cca 3 minuty.

Když je placka z jedné strany hotová, otočíme, a necháme dojít. Hotovou placku natrháme např. vařečkami na menší kousky a dáme z pánve stranou.

Na pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme cca 3 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka nakrájené na kostičky, nasekané vlašské ořechy a promícháme. Přidáme natrhané kusy placky a vše dostatečně promícháme.

Trhanec s jablky na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem.