S oblibou se dělává tvarohová štola s kandovaným ovocem, rozinkami a ořechy, tradiční na Velikonoce i Vánoce a jedná se o tradiční a oblíbený moučník.


Potřebný čas: 65 minut
Počet porcí:


Ingredience na tvarohovou štolu

  • 375 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 150 g Hery
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst kandovaného ovoce

Dokončení

  • kousek másla
  • moučkový cukr

Jak na to

Nejprve v míse promícháme mouku, cukry a prášek do pečiva. Následně přidáme tvaroh a změklou Heru. Nakonec přidáme vejce, lžíci rumu a vypracujeme vláčné těsto.

Do vypracovaného těsta přidáme nasekané vlašské ořechy, rozinky a ovoce (Podle chuti můžeme něčeho přidat a něco ubrat) a propracujeme rukama.

Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, který by se měl vejít na plech. Jednu stranu přehneme tak, aby zasahovala krajem do poloviny placky a druhou stranou překryjeme, takže vzniknou jako by tři vrstvy těsta.

Připravenou štolu dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme dorůžova cca 45 minut. Zkoušíme ke konci špejlí. Pokud ještě není uvnitř hotová a vršek je už dozlatova, přikryjeme štolu alobalem.

Tvarohovou štolu ihned po upečení potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem – měla by se vytvořit taková kůrčička.

Tvarohová štola
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *