Vajíčková tlačenka

Ve studené kuchyni je vajíčková tlačenka s moravankou, nebo jinou sterilovanou zeleninou klasikou, která potěší na každém stole jen tak, nebo při oslavě.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 8 vajec
  • 250 g měkkého salámu (Gothaj, šunkový, Junior)
  • 100 g goudy nebo eidamu
  • 1 skleničku sterilované zeleniny (např. Moravanka 340 g)
  • 250 ml majonézy
  • 300 – 400 ml hovězího vývaru
  • 1 sáček želatiny (20 g)

Jak na to

Uvaříme si vejce na tvrdo. Dáme je do studené, osolené vody a necháme vařit 8 minut. Vejce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.

Vejce, salám a sýr nakrájíme rovnoměrně na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme sterilovanou zeleninu (nálev si ponecháme). Podle potřeby některou zeleninu nakrájíme také na kostičky a přidáme do mísy. Přidáme majonézu a promícháme.

Nálev ze zeleniny smícháme s hovězím vývarem tak, abychom měli celkem cca 0,5 litru nálevu, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařený nálev se želatinou necháme chvíli zchladnout a nakonec ji za tepla vmícháme do připravené směsi v míse.

Hotovou a případně dochucenou směs nalijeme do připravené formy (forma na srnčí hřbet, biskupský chlebíček, nebo jakákoliv jiná) vyložené potravinářskou fólií. Vajíčkovou tlačenku dáme do chladu nejlépe do druhého dne.