Vepřová krkovice na houbách

Pokud rádi maso a jste milovníci hub, pak vám bude vepřová krkovice na houbách nepochybně chutnat. Neváhejte a využijte voňavé čerstvé houby v kuchyni.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřovou krkovici

  • 4 plátky vepřové krkovičky
  • sůl
  • mletý pepř
  • slunečnicový olej
  • cca 200 g čerstvých hub (hříbky, lišky, smrže,…)
  • 4 lžíce másla
  • drcený kmín
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (cca 200 g)

Jak na to

Jednotlivé plátky vepřové krkovičky naklepeme, konce špičkou nože trochu nařízneme, osolíme a opepříme. Pokud máme prostor, necháme krkovičku přes noc odležet v oleji.

Na rozpáleném másle po obou stranách maso krátce opečeme, aby se zatáhlo – stačí minuta z každé strany. Následně podlijeme trochou horké vody a dusíme pod poklicí zhruba 1 hodinu.

Vepřové maso zhruba každých 15 minut otočíme a podle potřeby podlijeme horkou vodou.

Zhruba po 20 minutách dušení přidáme nakrájené čerstvé houby, případně sušené, které jsme si namočily předem do vody. Osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Houby s masem dusíme do změknutí masa.

Měkkou vepřovou krkovičku dáme stranou a houby se šťávou zalijeme smetanou ke šlehání. Provaříme tak 7 minut. Maso dáme zpět, prohřejeme a můžeme podávat například s vařenou rýží.