Vepřová kýta na smetaně

Vepřová kýta na smetaně se skvěle hodí na oběd i večeři a rozhodně nikoho neurazí. Naopak pro ty, kdo rádi cokoliv „na smetaně“, je skvělým jídlem.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 2


Ingredience na vepřovou kýtu

  • 2 plátky vepřové kýty
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 červená nebo bílá cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1 kelímek smetany na vaření (cca 150 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 150 g)

Jak na to

Opláchnuté a osušené vepřové plátky naklepeme a na krajích nařízneme. Po obou stranách mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Na pánvi rozpálíme olej, vepřovou kýtu po obou stranách krátce osmahneme (cca 3 minuty z každé strany) a dáme stranou.

Na vypečeném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jak cibulka zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek, který krátce prohřejeme, aby se hezky rozvoněl, a nalijeme na pánev obě smetany. Promícháme, ochutíme solí a přidáme tymián. Plátky vepřové kýty dáme zpět a dusíme pod poklicí doměkka cca 15 minut.

Vepřová kýta na smetaně se podává například s čerstvou zeleninou a vařenými bramborami.