Vepřová pečeně na bylinkách

Jednoduchá a výborná vepřová pečeně na bylinkách podávaná nejlépe se šťouchanými bramborami udělá dostatek parády třeba na nedělní rodinný oběd.


Potřebný čas: 1 hodina 45 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřovou pečeni

  • 800 g vepřového masa vcelku / vepřové pečeně
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • celý kmín
  • 8 – 10 šalotek, případně jarní cibulka nebo cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • 50 g másla

Jak na to

Očištěnou, opláchnutou a osušenou vepřovou pečeni den předem ze všech stran pečlivě nasolíme, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky. Maso můžeme také rozdělit na jednotlivé porce – bude upečené rychleji.

Bylinky nasekáme, odležené, připravené maso v nich obalíme a dáme do pekáče vymazaného máslem. Vepřové maso opepříme, posypeme kmínem, podlijte trochou vody a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme zhruba hodinu.

Šalotky, jarní cibulku, případně bílou cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, případně klasickou cibuli na menší části a po hodině přidáme ke skoro upečenému masu. Následně ještě zhruba 30 minut dopečeme, aby bylo maso pěkně měkké a křehké.

Vepřová pečeně na bylinkách je výborná například se šťouchanými nebo vařenými bramborami.