Vepřový guláš

Takový domácí, hezky odležený vepřový guláš nic nenahradí. Připravte si doma pořádný guláš s domácím houskovým knedlíkem. Podávat s pivem je slušnost :-)


Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřový guláš

  • 700 g vepřové plece
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvě mletý pepř
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 0,7 – 1 l hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky

Jak na to

Vepřové maso opláchneme, očistíme od přebytečného tuku a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, v hrnci rozehřejeme sádlo, a na něm necháme cibuli kmínem osmahnout dohněda.

Přidáme k ní kostky vepřového masa a zprudka osmahneme. Snížíme plamen, přidáme mletou papriku a chvíli s masem chvíli promícháme. Jak začne vonět, zalijeme takto připravený základ vařící vodou. Maso by mělo být téměř potopené.

Osolíme, přidáme protlak, pepř, nové koření a bobkový list. Kastrol přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a necháme guláš zvolna dusit cca 1 hodinu. V případě, že se voda téměř úplně vyvaří, můžeme ještě trochu vařící přidat.

Když je maso skoro měkké, přilijeme masový vývar (hovězí) podle toho, kolik cca chceme porcí. Pro 4 porce od oka tak 0,7 – 1 litr. Pár minut povaříme. Do poloviny hrnečku dáme studenou vodu v ní rozkvedláme hladkou mouku a za stálého míchání pomalu a postupně vlijeme ke guláši, který by neměl být rozhodně příliš hustý.

Pak necháme guláš ještě cca 20 minut na nízkou teplotu probublávat a na ke konci vaření přidáme rozmačkaný česnek a majoránku, kterou mezi prsty promneme.