Zapečené palačinky se špenátem

Máte rádi palačinky a špenát? Pak není lepší varianta, než zapečené palačinky se špenátem, které můžete připravit jako hlavní jídlo, nebo také předkrm.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na zapečené palačinky

Těsto na palačinky

  • 750 ml mléka
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Špenátová náplň

  • 450 – 500 g mraženého špenátu
  • 100 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Smetanovo-sýrová zálivka

  • 1 zakysaná smetana (cca 180 g)
  • 100 g tvrdého sýru na strouhání
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to

Z ingrediencí na těsto si umícháme těsto na palačinky a upečeme na pánvi lehce vymazané olejem a rozehřáté cca 12 palačinek, které necháme zchladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka, zhruba po 20 minutách ochutíme rozetřeným česnekem se solí a ještě krátce povaříme.

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Usmažíme si světle hnědou jíšku a přidáme ji do špenátu. Společně cca 10 minut povaříme.

Hotovou špenátovou náplní palačinky do poloviny potřeme vrstvou špenátu a ze strany potřené poloviny zavineme.

Zapékací mísu zlehka vymažeme a palačinky naskládáme. Zakysanou smetanu rozmícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem a vejci. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Hotovou směsí palačinky zalijeme a dáme zakryté péct na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Potom odkryjeme a dopečeme cca 10 minut dozlatova.