Zapečený fenykl se sýrem a smetanou

Zapéct se dají i zajímavější věci, než jen brambory nebo těstoviny. Zkuste zapečený fenykl se sýrem a smetanou. Navíc fenykl má pozitivní zdravotní účinky.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na zapečený fenykl

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 bulvy fenyklu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 50 g nastrouhaného tvrdého sýru (Gouda, Eidam)
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Jak na to

Na pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Opláchnuté bulvy fenyklu podélně rozkrojíme na 5 – 6 dílů, ale můžeme i drobněji a krátce osmahneme. Pak fenykl podlijeme trochou horké vody, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a zhruba 5 – 7 minut dusíme.

Podušený fenykl naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy a přelijeme rozšlehanou směsí smetany, žloutků a nastrouhaného sýra.

Na vrch dáme malé kousky másla a dáme zapéct na cca 15 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Hotový zapečený fenykl můžeme posypat jeho posekanými lístečky.