Zapečený květák

Pokud přemýšlíte, jak naložit s květákem, nebo je to vaše oblíbená zelenina, udělejte si zapečený květák, který můžete podávat samotný, nebo s bramborami.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na zapečený květák

  • 1 květák
  • 1 velká cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g šunky
  • 150 g tvrdého sýra (gouda, eidam)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • olivový olej na vymazání

Jak na to

Květák rozebereme na větší růžičky a mírně povaříme cca 8 minut ve vodě nebo lépe v páře. Vařený květák dáme stranou a necháme vychladnout. Vychladlé větší růžičky rozdělíme na menší, případně pokrájíme a dáme do větší mísy.

Na troše olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, a k ní po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou opražíme. Necháme zchladnout a přidáme do mísy s květákem. Dále přidáme nakrájenou šunku na kostičky, nahrubo nastrouhaný sýr, sůl, čerstvě mletý pepř a vše zlehka, ale důkladně promícháme.

Zapékací mísu vymažeme trochou olivového oleje a nasypeme do ní připravenou květákovou směs, kterou rovnoměrně zalijeme rozšlehanými vejci. Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut s tím, že cca po 5 minutách zapékání zalijeme smetanou ke šlehání.

Zapečený květák podáváme s vařenými bramborami, nebo můžeme jíst samotný.