Žemlovka s jablky

Výborný sladký pokrm z žemlí, s jablky, skořicí, případně rozinkami a ořechy. To je vynikající žemlovka s jablky, kterou připravíte z běžných ingrediencí.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 600 g žemlí (rohlíky, veka, ideálně vánočka)
  • 3 vejce
  • 700 ml mléka
  • 600 g jablek (4 jablka)
  • 1/2 citronu
  • 1 hrst rozinek
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky skořice
  • 150 g másla

Jak na to

Jednotlivé žemle nakrájíme na plátky, dáme do mísy a zalijeme je našlehanými vajci s mlékem.

Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme je na slabé plátky, případně nahrubo nastrouháme a zakapeme citronem.

Vymažeme si pekáček a na dno rozložíme polovinu žemlí, případně třetinu, pokud je pakáček menší. Na žemle náskládáme vrstvu nakrájených jablek, posypeme spařenými rozinkami (nebo je namočíme přes noc do rumu) a posypeme cukrem promíchaným se skořicí. Zbývající žemle rovnoměrně naskládáme nahoru.

Pokud máme menší pekáček, počítáme se třemi vrstvami žemlí a dvěmi vrstvami jablek s rozinkami a cukrem.

Přidáme nahoru kousíčky másla a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme dozlatova cca 30 – 45 minut.