Recept na boloňské špagety určitě zná každý. Stačí vám špagety, mleté maso, rajčata, nebo rajčatové pyré + pár ingrediencí k tomu a můžete začít vařit.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na boloňské špagety

  • 400 g špaget
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, mix)
  • 300 g rajčatového pyré nebo 6 – 8 rajčat
  • 200 ml červeného vína
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • 2 – 3 bobkové listy
  • 50 ml mléka
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • nastrouhaný parmezán

Jak na to

V hlubší pánvi na másle osmahneme na jemno nakrájenou cibuli až zesklovatí a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso a restujeme několik dalších minut, dokud se mleté maso nezačne oddělovat a drobit. Pomůžeme tím, že maso plochou šťouchadla pomačkáme a promícháme. Poté přidáme rajčatové pyré, případně čerstva spařená a oloupaná rajčata nakrájená na drobno, podlijeme červeným vínem, osolíme, opepříme a přidáme oregano a bobkové listy. Přiklopíme a podusíme asi 30 – 40 minut na mírném ohni. Na posledních 10 minut přilijeme mléko. Směs mletého masa občas zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme vínem.

Před dokončením boloňské omáčky uvaříme podle návodu na obalu špagety v osolené vodě al dente – na skus (do vody můžeme přidat cca lžíci olivového oleje, aby se špagety nelepily), uvařené scedíme a přidáme do odstavené pánve s omáčkou. Promícháme, nebo omáčku nalijeme až na špagety na jednotlivých talířích a podáváme. Můžeme posypat nastrouhaným parmezánem.

Boloňské špagety
Odkazy
Štítky:                    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *