Recept na boloňské špagety určitě zná každý. Stačí vám špagety, mleté maso, rajčata, nebo rajčatové pyré + pár ingrediencí k tomu a můžete začít vařit.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na boloňské špagety
- 400 g špaget
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, mix)
- 300 g rajčatového pyré nebo 6 – 8 rajčat
- 200 ml červeného vína
- čerstvé nebo sušené oregano
- 2 – 3 bobkové listy
- 50 ml mléka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- nastrouhaný parmezán
Jak na to
V hlubší pánvi na másle osmahneme na jemno nakrájenou cibuli až zesklovatí a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso a restujeme několik dalších minut, dokud se mleté maso nezačne oddělovat a drobit. Pomůžeme tím, že maso plochou šťouchadla pomačkáme a promícháme. Poté přidáme rajčatové pyré, případně čerstva spařená a oloupaná rajčata nakrájená na drobno, podlijeme červeným vínem, osolíme, opepříme a přidáme oregano a bobkové listy. Přiklopíme a podusíme asi 30 – 40 minut na mírném ohni. Na posledních 10 minut přilijeme mléko. Směs mletého masa občas zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme vínem.
Před dokončením boloňské omáčky uvaříme podle návodu na obalu špagety v osolené vodě al dente – na skus (do vody můžeme přidat cca lžíci olivového oleje, aby se špagety nelepily), uvařené scedíme a přidáme do odstavené pánve s omáčkou. Promícháme, nebo omáčku nalijeme až na špagety na jednotlivých talířích a podáváme. Můžeme posypat nastrouhaným parmezánem.