Vzhledem k tomu, že fazole jsou cenným zdrojem bílkovin, měli bychom je jíst častěji. Třeba taková fazolová polévka je skvělý způsob, jak si fazole dopřát. Potřebný čas: 75 minut Počet porcí: 8 – 10 Ingredience na fazolovou polévku 250 g
Hummus
Hummus je pomazánka, kaše či dip zastudena z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Potřebný čas: 55 minut Počet porcí: 4 Ingredience na hummus 3 lžíce citrónové šťávy cca 50 ml vody 6
Hrachová polévka
O tom, že jsou luštěniny, včetně samotného hrachu zdravé, není pochyb. Hrachová polévka s uzeninou dle libosti je chutná a výživná. Vařte ji častěji. Potřebný čas: 50 minut Počet porcí: 4 Ingredience na hrachovou polévku 500 g půleného žlutého hrachu
Hrachová kaše
Klasický pokrm připravený z hrachu, který bychom měli jíst mnohem častěji kvůli luštěninám, které jsou zdravé. Hrachová kaše je navíc snadná a rychlá. Potřebný čas: 75 minut Počet porcí: 4 Ingredience na hrachovou kaši 500 g půleného žlutého hrachu 1
Šoulet
Stejně jako u mnoha jídel, i na šoulet se recepty liší. Jedná se o židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin, jako jsou fazole, hrách či kroupy aj. Potřebný čas: 60 minut Počet porcí: 4 Ingredience na šoulet 250 g
Pohankové palačinky s fazolovou náplní
Vyzkoušejte pohankové palačinky s fazolovou náplní, které se hodí k jakékoliv příležitosti a chutnají vážně dobře. Navíc jsou výživné a pohanka je zdravá. Potřebný čas: 30 minut Počet porcí: 2 Ingredience na pohankové palačinky s fazolovou náplní 1 vejce 200
Cizrnová kaše
Velice jednoduchá a zdravá cizrnová kaše je vydatným pokrmem pro děti i dospělé. Zkuste tento prostý recept a udělejte si kaši třeba s kouskem uzeniny. Potřebný čas: 60 minut Počet porcí: 2 Ingredience na cizrnovou kaši 400 g cizrny 1
Falafel
Falafel jsou kuličky z cizrny smažené na pánvi v oleji. Jedná se o tradiční levné a dostupné jídlo v arabských zemích podávané s pečivem a omáčkami. Potřebný čas: 60 minut Počet porcí: 4 Ingredience na falafel 1 hrnek cizrny 1
Cizrnová pomazánka
Nejen vynikající, ale také zdravá cizrnová pomazánka, kterou když jednou vyzkoušíte, budete sem tam určitě dělat. S čerstvým chlebem nemá chybu, zkuste ji. Potřebný čas: 75 minut Počet porcí: 4 Ingredience na cizrnovou pomazánku 500 g cizrny 2 cibule 125
Bretaňské fazole
Známý způsob, jak si z fazolí udělat dobrou a vydatnou večeři. Bretaňské fazole jsem už dlouho neměla a fakt jsem si na nich pochutnala. Podáváme s párkem. Potřebný čas: 10 minut Počet porcí: – Ingredience na bretaňské fazole 400 g