Stejně jako u mnoha jídel, i na šoulet se recepty liší. Jedná se o židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin, jako jsou fazole, hrách či kroupy aj.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na šoulet
- 250 g krup
- 250 g hrachu
- 300 g uzeného bůčku bez kosti
- 3 cibule
- 6 – 8 stroužků česneku
- 3 lžíce majoránky
- 1 lžíce sádla
- sůl
Jak na to
Propláchnutý hrách i kroupy přes noc namočíme (každé zvlášť) a ve stejné vodě, kterou podle potřeby ještě dolijeme, uvaříme doměkka. Uzený bůček uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi s rozehřátým sádlem orestujeme drobně nakrájenou cibulku dozlatova, odstavíme a promícháme s prolisovaným česnekem a přidáme k hrachu a kroupám.
Vše smícháme dohromady, osolíme, přidáme majoránkou promnutou mezi prsty a připravenou směs nasypeme do lehce vymazaného pekáče.
Dáme 30 minut zapékat do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
Šoulet podáváme samotný, například s kyselou okurkou, nebo můžeme podávat také jako přílohu třeba k pečené kachně.