Tak trochu květáková klasika, kterou zná každý. Mně osobně smažený květák moc chutná také za studena s čerstvým pečivem. Jinak ale s vařenými bramborami.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na smažený květák

  • 1 květák
  • 1 špetka kmínu
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka

Jak na to

Květák zbavíme listů, opláchneme a rozdělíme na menší části rovnoměrného tvaru (rozumně odkrojíme vyčnívající “stonky”, aby se lépe obaloval) a vložíme do studené osolené vody se špetkou kmínu. Květák necháme projít varem, odstavíme a 5 – 7 minutách scedíme.

Než květák trochu vychladne, připravíme si talíř s hladkou moukou, rozšlehanými vejci a strouhankou. Jednotlivé růžičky květáku obalujeme postupně v hladké mouce, vejcích a strouhance a dáváme do rozehřátého oleje, ve kterém květák smažíme ze všech stran dozlatova. Usmažený květák skládáme na talířek s ubrouskem, aby přebytečný olej odkapal.

Smažený květák podáváme nejlépe s vařenými bramborami s trochou másla a pažitkou, nebo třeba zeleninovou přílohou podle chuti.

Smažený květák
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *