Tak trochu květáková klasika, kterou zná každý. Mně osobně smažený květák moc chutná také za studena s čerstvým pečivem. Jinak ale s vařenými bramborami.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na smažený květák
- 1 květák
- 1 špetka kmínu
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
Jak na to
Květák zbavíme listů, opláchneme a rozdělíme na menší části rovnoměrného tvaru (rozumně odkrojíme vyčnívající “stonky”, aby se lépe obaloval) a vložíme do studené osolené vody se špetkou kmínu. Květák necháme projít varem, odstavíme a 5 – 7 minutách scedíme.
Než květák trochu vychladne, připravíme si talíř s hladkou moukou, rozšlehanými vejci a strouhankou. Jednotlivé růžičky květáku obalujeme postupně v hladké mouce, vejcích a strouhance a dáváme do rozehřátého oleje, ve kterém květák smažíme ze všech stran dozlatova. Usmažený květák skládáme na talířek s ubrouskem, aby přebytečný olej odkapal.
Smažený květák podáváme nejlépe s vařenými bramborami s trochou másla a pažitkou, nebo třeba zeleninovou přílohou podle chuti.