O tom, že jsou luštěniny, včetně samotného hrachu zdravé, není pochyb. Hrachová polévka s uzeninou dle libosti je chutná a výživná. Vařte ji častěji.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na hrachovou polévku
- 500 g půleného žlutého hrachu
- 1 plátek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 – 3 stroužky česneku
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
- 150 g uzeniny podle chuti
Jak na to
Hrách den předem namočíme do vody tak, aby byl ponořený, a necháme přes noc změknout (není nutné, ale pak se bude vařit zhruba 2x déle). Hrách dolijeme podle potřeby vodou, a vaříme doměkka, cca 30 minut. Osolíme pár minut před dovařením.
Uvařený hrách scedíme (vodu dáme stranou) a rozmixujeme dohladka. Touto vodou rozmixovaný hrách zpětně zředíme a na mírném plameni necháme.
Na pánvi si rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Ztlumíme sporák, aby rozmixovaný hrách příliš nevařil, a pomalu vmícháme trochu zchladlou jíšku.
Přidáme prolisovaný česnek, kmín, čerstvě mletý pepř, sůl a přidáme nakrájenou uzeninu. Hrachovou polévku ještě cca 10 minut povaříme a můžeme podávat.