O tom, že jsou luštěniny, včetně samotného hrachu zdravé, není pochyb. Hrachová polévka s uzeninou dle libosti je chutná a výživná. Vařte ji častěji.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na hrachovou polévku

  • 500 g půleného žlutého hrachu
  • 1 plátek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g uzeniny podle chuti

Jak na to

Hrách den předem namočíme do vody tak, aby byl ponořený, a necháme přes noc změknout (není nutné, ale pak se bude vařit zhruba 2x déle). Hrách dolijeme podle potřeby vodou, a vaříme doměkka, cca 30 minut. Osolíme pár minut před dovařením.

Uvařený hrách scedíme (vodu dáme stranou) a rozmixujeme dohladka. Touto vodou rozmixovaný hrách zpětně zředíme a na mírném plameni necháme.

Na pánvi si rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Ztlumíme sporák, aby rozmixovaný hrách příliš nevařil, a pomalu vmícháme trochu zchladlou jíšku.

Přidáme prolisovaný česnek, kmín, čerstvě mletý pepř, sůl a přidáme nakrájenou uzeninu. Hrachovou polévku ještě cca 10 minut povaříme a můžeme podávat.

Hrachová polévka
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *