Falafel jsou kuličky z cizrny smažené na pánvi v oleji. Jedná se o tradiční levné a dostupné jídlo v arabských zemích podávané s pečivem a omáčkami.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na falafel
- 1 hrnek cizrny
- 1 hrnek zelené cibulky (nasekané)
- 1/2 hrnku petrželky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- čerstvě mletý pepř
- 1 špetka chilli
- 1 špetka koriandru
- 3 – 4 lžíce tahini
- hraška nebo mouka
Jak na to
Cizrnu necháme namočenou nejlépe přes noc, aby byla měkká a křupavá.
Scedíme a cizrnu rozmixujeme na jemnou kaši. Pak do mixéru přidáme nasekanou cibulku, petrželku, nasekaný česnek a rozmixujeme. Směs dáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín), promícháme a dáme na půl hodiny do ledničky.
Ze zchladlé cizrnové směsi tvarujeme kuličky nebo placičky o velikosti cca 4 cm. Je potřeba je důkladně umačkat, aby držely pohromadě. Také proto můžeme zahustit hraškou, případně moukou.
Kuličky smažíme v dostatečně velké vrstvě oleje. Dokud nemají nahnědlou barvu, tak na ně nijak nesaháme, aby se nerozpadly. Smažené kuličky či placičky klademe na ubrousky, aby okapaly od oleje.
Falafel se obvykle podává v pita chlebu, tortile, nebo v arabském chlebu.