Hummus je pomazánka, kaše či dip zastudena z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na hummus
- 3 lžíce citrónové šťávy
- cca 50 ml vody
- 6 lžic tahini (sezamová pasta)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 250 g cizrny nebo 1 plechovka cizrny v mírně slaném nálevu (400 g)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 1 špetka kajenského pepře
Jak na to
Smícháme dohromady citrónovou šťávu s vodou, přidáme sezamovou pastu, olivový olej a rozmícháme dohladka.
Cizrnu buď uvaříme, nebo použijeme scezenou z plechovky. Pokud budeme vařit, pak cizrnu propláchneme studenou vodou a necháme ji přes noc namočenou. Zhruba dvojnásobně zvětšit svůj objem. Cizrnu podle potřeby dolijeme čistou vodou a dáme na cca 40 minut vařit.
Z připravené cizrny můžeme cca 2 lžíce dát stranou na pozdější dozdobení. Zbytek dáme do hlubší, vyšší misky nejlépe od ponorného mixéru, přidáme utřený česnek, sůl, římský kmín a kajenský pepř. Chvíli promixujeme a následně přidáme citrónovou směs. Nyní vše důkladně rozmixujeme dohladka.
Hotový hummus dáme do mísy, posypeme cizrnou, kterou jsme si dali stranou a lehce pokapeme extra panenským olivovým olejem. Dáme do chladu alespoň na 30 minut a můžeme podávat například s pita chlebem.