Nejen vynikající, ale také zdravá cizrnová pomazánka, kterou když jednou vyzkoušíte, budete sem tam určitě dělat. S čerstvým chlebem nemá chybu, zkuste ji.
Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na cizrnovou pomazánku
- 500 g cizrny
- 2 cibule
- 125 g másla
- citrónová šťáva (z citronu)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 – 4 stroužky česneku (podle chuti)
- jarní cibulka
Jak na to
Cizrnu propláchneme vodou a namočíme nejlépe přes noc. Pokud přes den, pak během namáčení můžeme 2x vyměnit vodu.
Scezenou cizrnu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou tak, aby hladina byla pár cm nad cizrnou (cca 5 cm). Vaříme zhruba 30 až 45 minut.
Uvařenou cizrnu scedíme, necháme zchladnout a pak vychladit v ledničce. Potom si lehce dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku na kostičky a vmícháme ji do cizrny.
Přidáme měkké máslo, pár kapek šťávy z poloviny citronu a trochu olivového oleje. Osolíme, opepříme a přidáme rozmačkaný česnek.
Vše rozmixujeme a na závěr přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a zlehka promícháme.