S oblibou se dělává tvarohová štola s kandovaným ovocem, rozinkami a ořechy, tradiční na Velikonoce i Vánoce a jedná se o tradiční a oblíbený moučník.
Potřebný čas: 65 minut
Počet porcí: –
Ingredience na tvarohovou štolu
- 375 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 prášku do pečiva
- 150 g Hery
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst kandovaného ovoce
Dokončení
- kousek másla
- moučkový cukr
Jak na to
Nejprve v míse promícháme mouku, cukry a prášek do pečiva. Následně přidáme tvaroh a změklou Heru. Nakonec přidáme vejce, lžíci rumu a vypracujeme vláčné těsto.
Do vypracovaného těsta přidáme nasekané vlašské ořechy, rozinky a ovoce (Podle chuti můžeme něčeho přidat a něco ubrat) a propracujeme rukama.
Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, který by se měl vejít na plech. Jednu stranu přehneme tak, aby zasahovala krajem do poloviny placky a druhou stranou překryjeme, takže vzniknou jako by tři vrstvy těsta.
Připravenou štolu dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme dorůžova cca 45 minut. Zkoušíme ke konci špejlí. Pokud ještě není uvnitř hotová a vršek je už dozlatova, přikryjeme štolu alobalem.
Tvarohovou štolu ihned po upečení potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem – měla by se vytvořit taková kůrčička.