Fazolky na slanině jsou vynikající jako zeleninová příloha, ale také jen tak samotné, například s čerstvým pečivem. Zkuste tento snadný recept.
Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 2 – 4
Ingredience na fazolky na slanině
- 500 g zelených fazolových lusků
- 30 g másla
- 200 g anglické slaniny v celku
- 1 menší cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 150 ml zeleninového vývaru nebo vody
Jak na to
Na másle zpěníme na drobno pokrájenou slaninu (bez kůže), zlehka ji opečeme a přidáme rozmačkaný česnek s cibulí nakrájenou na drobno. Když cibule zesklovatí a chytá zlatavou barvu, přidáme buď čerstvé, propláchnuté fazolky, seříznuté u špiček, nebo mražené fazolky.
Osolíme, opepříme, podlijeme je vývarem nebo vodou a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme doměkka, na skus. Než jsou fazolové lusky na slanině hotové, šťáva by se měla tak akorát vydusit. Podáváme je jako zeleninovou přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, případně jíme samotné s pečivem, nebo vařenými bramborami.