Sezónní záležitost, nepočítáme-li se sušenými houbami. Vynikající houbová omáčka bez zbytečné mouky, která by vám mohla na 99% chutnat. Zkuste tento recept.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 plátek másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 600 g čerstvých hub (hřiby, lišky)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 600 ml vývaru (hovězí, zeleninový)
  • 200 ml smetany na vaření
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • citronová šťáva z 1/2 citrónu

Jak na to

V hlubší pánvi rozehřejeme máslo s olejem.

Do hlubší pánve nebo jiné nádoby dáme rozehřát plátek másla spolu s olejem. Na drobno nakrájenou cibulku orestujeme tak, aby zesklovatěla (cca 3 minuty).

Přidáme očištěné a nakrájené houby, které můžeme nechat přes noc namočené ve vodě, přidáme drcený kmín, osolíme a opepříme. Takto orestujeme cca 5 minut a následně zředíme teplým vývarem.

Vaříme za občasného promíchání zhruba 15 minut. Pak z vývaru odebereme například děrovanou naběračkou polovinu samotných hub a zbytek rozmixujeme v do hladkého krému.

Vrátíme zpět odebranou polovinu hub, zalijeme smetanou a necháme projít varem. Nakonec houbovou omáčku zjemníme plátkem másla, dosolíme, dopepříme a vyladíme trochou citrónové šťávy.

Houbová omáčka
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *