Sezónní záležitost, nepočítáme-li se sušenými houbami. Vynikající houbová omáčka bez zbytečné mouky, která by vám mohla na 99% chutnat. Zkuste tento recept.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 1 plátek másla
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 600 g čerstvých hub (hřiby, lišky)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 600 ml vývaru (hovězí, zeleninový)
- 200 ml smetany na vaření
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
Jak na to
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
Do hlubší pánve nebo jiné nádoby dáme rozehřát plátek másla spolu s olejem. Na drobno nakrájenou cibulku orestujeme tak, aby zesklovatěla (cca 3 minuty).
Přidáme očištěné a nakrájené houby, které můžeme nechat přes noc namočené ve vodě, přidáme drcený kmín, osolíme a opepříme. Takto orestujeme cca 5 minut a následně zředíme teplým vývarem.
Vaříme za občasného promíchání zhruba 15 minut. Pak z vývaru odebereme například děrovanou naběračkou polovinu samotných hub a zbytek rozmixujeme v do hladkého krému.
Vrátíme zpět odebranou polovinu hub, zalijeme smetanou a necháme projít varem. Nakonec houbovou omáčku zjemníme plátkem másla, dosolíme, dopepříme a vyladíme trochou citrónové šťávy.